• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Въпроси и отговори

Въпрос: Интересувам се от лапароскопска стомашна пликация. От няколко години се опитвам да отслабна,но без успех. Спортувам активно в повечето пъти двуразово, но без никакъв резултат. Спазвам режим на хранене без никакъв резултат. На 53 години съм, 168 см, 90 кг. Активен човек съм, но килограмите и визията ми пречат на ежедневния ми живот и навици. Вие сте ми последната надежда.

Отговор: Здравейте,

Бариатричната хирургия представлява цял раздел на общата хирургия и към нея се числят множество различни техники и методи, а лапароскопската стомашна пликация е само един от тях. Методът, който ще бъде приложен при всеки един пациент, се избира от лекуващия лекар въз основа на конкретните нужди, проблеми, съпътстващи заболявания и т.н. при всеки един пациент индивидуално. Съответно, първо следва да се уточни дали този метод или някой друг е най- подходящ лично за Вас. Това може да стане едва след преглед и лична консултация.

Телефон за записване на час за консултация: 0896 210 665

Д-р С. Габриел - специалист по бариатрична хирургия

Въпрос: Здравейте, какво точно се прави при наднорменото тегло, защото това ми е проблем от 18 год. т.е. след раждането на сина ми? Предварително Ви благодаря!

Отговор: Здравейте,

Нямам конкретен отговор на този въпрос. Всичко е много индивидуално при решаване случаите на наднормено тегло!

За целта, провеждаме конкретни разговори с всички пациенти и тогава препоръчвам най-удачния вариант.

За записване на час за консултация: 0896 210 665

Д-р Сотирис Габриел, специалист по бариатрична хирургия

Въпрос: Какви са цените за хирургична намеса при затлъстяване? Искам да отслабна с 5-6 кг. Сега тежа 50 кг и съм висока 170 см, а винаги била около 42 кг. Пробвам, но не мога да отслабна!

Отговор: Здравейте,

При ръст 170 см и тегло 50 кг, всичко е напълно в норма! При наднормено тегло от 5-6 кг не е необходимо да се прибягва до хирургична интервенция за отслабване.

Поставянето на гастрален балон или гастрален пръстен не се препоръчва във Вашия случай.

Ако имате натрупване на мастна тъкан на определени проблемни зони можете да направите липоскулптура при д-р Ангел Енчев, например.

Поздрави,
Д-р Сотирис Габриел - специалист хирург

Въпрос: Интересувам се от поставянето на балон в стомаха с цел - редуциране на теглото. Какви са цените и опасно ли е в някакви случаи?

Отговор: Здравейте,
Поставянето на гастрален балон е манипулация, в която имам дългогодишен опит. Гастралният балон е метод на неоперативна техника за редукция на теглото, която е много по елементарна от повечето техники.
Аз съм част от "пионерите" в областта на бариатричната хирургия, не само в България, но и на Балканите.
Цената за поставяне на гастрален балон ще я определим след консултация, защото в много случаи намираме други решения, по-добри за самите пациенти.

Д-р Сотирис Габриел,
Специалист по бариатрична хирургия.

Въпрос: Интересувам се каква е цената за поставяне на гастрален пръстен?

Отговор: Здравейте,
Поставянето на гастрален пръстен (гастрик банд - gastric band) е лапароскопска операция, която е въведена за пръв път преди около двадесет години в Швеция. Този тип операции се прилагат в случаи на наднормено телесно тегло BMI-над 35. Днес, хирургията при затлъстяване се нарича бариатрична хирургия.

За пръв път в България, този тип операция беше направена от нашия екип в болница Медлайн, през 2006 г. Имам повече от 18 годишен опит в хирургията на затлъстяване. В нашите клиники са поставени над 8000 гастрални пръстена. Цената за поставяне на гастрален пръстен е 4500 Евро.

С Уважение,
Д-р Сотирис Габриел, специалист хирург по бариатрична хирургия.

Въпрос: Здравейте Д-р Габриел, Аз съм с наднормено тегло. Висока съм 154 см, а тежа 110 кг. Имам три раждания със SEKCIO. Желая Гастректомия, но имам голям страх от усложнения. Не намирам много информация за интервенцията. Искам да попитам: Колко пъти сте правили операцията? Вие лично ли я извършвате? Колко дълго е престоят в болница? Какви са рисковете и усложненията? Боли ли много?

Отговор: Здравейте,

Ще се опитам да отговоря максимално кратко на всеки въпрос.

Колко пъти сте правили операцията?
Относно sleeve gastrectomy - парциалната резекция на стомаха, която се извършва с цел редукция на наднорменото тегло, имам дългогодишен опит , като операциите, които съм извършил от този тип, са над 3000.

Вие лично ли я извършвате?
Да, всички бариатрични операции се извършват лично от мен, с помощта на опитен, специализиран в тази област, екип. Колко дълъг е престоят в болницата?
За тази операция, ако всичко е наред, престоят в болница е три дни. Какви са рисковете и усложненията?
Много рядко (1-2%) може да се случи да има изтичане на стомашен сок от местото на шевната линия на резецираният стомах. В такъв случай, най-често не се налага реоперация, а само наблюдение на пациента в болница, т.е. - в такъв случай, престоят в болницата може да бъде удължен с около седмица.

Боли ли много?
Тъй като всичко операции за наднормено тегло се извършват лапароскопски, това означава , че следоперативната болка и дискомфорт са сведени до минимум. Това е едно от най-важните предимства на лапароскопската хирургия. Болката почти няма, а и завръщането на пациента към всекидневните му активност става значително по-бързо от колкото при класическите хирургични техники. Надявам се, че съм Ви полезен с тази информация!

С Уважение:
Д-р Сотирис Габриел - специалист по бариатрична хирургия (лапароскопско лечение при наднормено тегло)

Задайте въпрос
* Всички полета са задължителни!