• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar
Какво ни причиняват наднорменото тегло и затлъстяването

Когато имаме само няколко излишни килограма по тялото си, това не ни прави особено впечатление. Смятаме, че проблем няма и е въпрос на малко воля, подходящо събитие (нова година, плажен сезон, сватба и т.н.) и две-три седмици, за да ги свалим. Колко обаче е голяма крачката между няколкото килограма и наднорменото тегло? Световната статистика сочи, че все повече хора заболяват от наднормено тегло и затлъстяване. Безспорно доказана е връзката между тези две заболявания и загубата на трудоспособност, инвалидизацията, преждевременната смърт и куп заболявания, с които ще ви запознаем малко по-късно.

Прекомерното натрупване на мазнини, и то в определени части на тялото ни, крие сериозни рискове за здравословното ни състояние. Наред с това, зачестяват сведенията за тенденцията все повече да се понижава възрастовата граница при децата, които боледуват от наднормено тегло или затлъстяване. Всичко това ни кара да ви посъветваме да подходите към проблема с повече съзнание и сериозност.

Здравословно ли е вашето тегло?

В наши дни широка практика е да се изчислява индексът на телесната маса (ИТМ). Можете да го направите сами, като потърсите някоя от достъпните формули, по които се изчислява ИТМ. В момента, в който разберете, че теглото ви не отговаря на здравословните норми и сте попаднали в рисковата група, е задължително да предприемете мерки. Този тип калкулиране на здравословното тегло не е от най-прецизните, но може да ви ориентира най-общо на къде сте се запътили.

Какви са причините, които водят до наднормено тегло и затлъстяване?

Според съвременната медицина, причините да натрупваме мазнини по тялото си са разнообразни. Част от тях са генетично обусловени, а други са свързани с околната среда, в която живеем; количеството, качеството и състава на храната, която приемаме; физиологични фактори – нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, нарушения в центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта; а също така и с психологически фактори – хранителни разстройства и посягане към храната, като начин да се справим със стреса или депресията.

Не по-малко отговорен за здравословното състояние на човека е и съвременният начин на живот. Той предразполага към по-ниска физическа активност, заседнал начин на живот (тъй като много професии налагат това) и приема на храни с висока калоричност, за съжаление и не особено полезни. До натрупване на излишни килограми води и приемането на определени лекарствени медикаменти.

Какво ни причиняват наднорменото тегло и затлъстяването?

Споменахме, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до фатален край. Това обаче не става мигновено, а е свързано с постепенното и понякога необратимо влошаване на различните системи в човешкото тяло.

От излишните килограми страдат метаболитните процеси в организма ни – възможно е да се проявят инсулинова резистентност, хиперинсулинемия, захарен диабет тип 2, подагра и подагрозен артрит. Когато тялото ни се задъхва под натиска на непосилното тегло, страда и сърдечно-съдовата система. Хората с наднормено тегло или затлъстяване често страдат от различни сърдечни проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол, например. Освен това, е научно доказано, че тези хора са изложени на висок риск от инфаркт на миокарда.

Когато страдате от наднормено тегло или пък затлъстялост, се повишава и рискът от влошаване на работата на нервната и дихателната системи и от развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Според някои медицински проучвания, затлъстяването води и до някои видове рак.

Едни от най-видимите здравословни състояния, следствие на наднорменото тегло и затлъстяването, са свързани с опорно-двигателната система – остеоартрит, кокса вара, болест на Браунт, плоскостъпие и др.

И последно, но не и по важност, пренебрегването на натрупаните излишни килограми може да доведе до репродуктивни и тазови нарушения, кожни проблеми (сред които и така проблемните за жените стрии) и психологически проблеми.