• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar
Затлъстяването е заболяване, което се лекува

Затлъстяването е едно от най-разпространените заболявания в днешно време. Свързано е пряко със съвременния начин на живот и причините са наследствени, генетични и социални.

Болестта на затлъстяването може да причини увреждания на сърцето и на кръвоносните съдове, хипертония, коронарна болест на сърцето и инсулт. Също така може да доведе до дихателна недостатъчност, обструктивна белодробна болест, сънна апнея, нарушения на фертилитета, диабет втори тип, психични проблеми, като съществува повишен риск от рак на дебелото черво и на гърдите.

За да се определи един пациент като човек "с наднормено тегло", трябва да има ИТМ над 40 (Индекс на телесната маса, BMI, Body Mass Index: индексът се получава чрез разделяне на телесното тегло на височината на квадрат, т.е. тегло / височина2). В някои случаи, дори когато ИТМ е по-малък от 40, един човек се счита че принадлежи към пациентите с наднормено тегло, ако има някое от горепосочените заболявания.

Важно е да се спомене, че пациенти, които страдат от болестно затлъстяване, имат по-кратък живот и сериозни нарушения на качеството на живот. Стават трудно подвижни и срещат сериозни проблеми при обслужване на ежедневните си навици, като например посещаването на тоалетна или ползване на въздушен транспорт. Много от тях се изолират социално и се сблъскват с дискриминация поради външния им вид в социалната или работната им среда.

Медицината дава радикално решение на проблема с болестното затлъстяване главно чрез хирургическите специалности.

Ако по някаква причина, при даден пациентът е налице затлъстяване, трябва да се има предвид, че стомахът на пациента с наднормено тегло (особено дъното) е винаги по-широк от нормалното, както също и тънките черва, които абсорбират повече храна. Най-важното обаче е, че тези два органа отделят комплекс хормони, с водещ вече известния ни хормон "грелин", който е необичайно повишен и води до увеличаване на булимията и намаляване на метаболизма и изгарянето на калории.

Операцията има за цел да възстанови тези основни органи на тялото до нормални размери, както и да реши по същество причината за затлъстяването.

Двете основни категории на хирургични интервенции за лекуване на болестното затлъстяване са рестриктивните и смесените операции.

С рестриктивните хирургични интервенции целта е да се намали количеството на храната, която се поглъща. В тази категория принадлежат стомашния пръстен, ръкавната гастректомия, гастралното нагъване и стомашния балон.

Със смесените хирургични интервенции се съчетава рестриктивната техника с малабсорбция. В тази категория влизат стомашния байпас с дуоденален суич и билиопанкреатичния байпас.

Това наистина е единственото решение за да се излекува пациента и да се върнат патологичните фактори до нормалните им нива.

Разбира се, важна роля играе превенцията, която може да се постигне със здравословно хранене, физическа активност и избягване на тревожността и стреса (тревожността и стреса увеличават булимията и намаляват изгарянето на калории, поради въздействието им върху мозъка).

Това са ключови компоненти на превенцията при всички хора, дори и при тези, които трябва да се оперират.

Сотирис Гавриил

Специалист хирург - затлъстяване, онкология, храносмилателна система