• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Рестриктивни хирургични техники

Рестриктивни хирургични техникиРестриктивни техники в хирургията на затлъстяването са тези, чиято цел е да ограничат количеството на храната, която се поема, и по този начин да се намали телесното тегло. Към тези хирургични техники на бариатрична хирургия (bariatric surgery) се включват - стомашен пръстен, ръкавна гастректомия, гастрална пликация и стомашен балон. Изборът на техника трябва да бъде направен съвместно с лекуващия хирург по затлъстяване и зависи от много фактори, които са свързани с начина на живот и характера на пациента.

Техниките в хирургията при наднормено тегло се извършват лапароскопски или с робот, за да се сведе до минимум риска от следоперативни усложнения. Отворената хирургична оперативна намеса не е опция в случая, тъй като, поради ограничената възможност на хирурга да вижда, е налице висока степен на вероятност от увреждане на органи, възпаление на оперативната рана, евентрация и следоперативна херния.

Стомашен балон - gastric baloon

Стомашен балон Стомашен балон или интрагастрален балон е една обратима и проста техника, която не налага разрези, така че се смята за една от интервенционалните диети.

Въвеждането на балон в стомаха става през устата с ендоскопски инструменти. След това се пълни или с 400 до 700 ml физиологичен разтвор или се надува с въздух, ограничавайки по този начин капацитета на стомаха и забавяйки изпразването му. Така пациентът не е гладен, чувства се много бързо сит, с малко количество храна. Времето на пребиваване на балона в стомаха трябва да не надвишава шест месеца и с премахването му, стомахът се връща към нормалните си размери, а и апетита на пациента. Ето защо, за да се избегне възстановяването на теглото, е необходимо да се променят навиците на хранене и да се увеличи физическото натоварване.

Методът стомашен пръстен се избира при хора с наднормено тегло, които искат да отслабнат преди дадено събитие, или като помощен метод за загуба на тегло, заедно с поставена диетична програма, или при пациенти със наднормено тегло, преди да се подложат на друга бариатрична интервенция (напр. стомашен байпас), с цел да се подобрят определени здравословни проблеми, от които страдат пациентите със затлъстяване (хипертония, диабет, сънна апнея) и да се намалят хирургичните рискове на една по-инвазивна методика.

Процедурата се извършва под упойка или под обща анестезия, приключва за 30 минути, без да изисква хоспитализация и престой в болницата. Отстраняването на балона е еднакво проста процедура, която се извършва ендоскопски със специални пинсети, след като се пробие балона и се изсмуче съдържанието му (ако вътре съдържа физиологичен разтвор).

Лесното поставяне и липсата на сериозни усложнения са основните предимства на метода - гастрален балон.

Сред противопоказанията са - езофагита, голямата хиатална херния, тежката гастроезофагетална рефлуксна болест и възпалителните стомашно-чревни заболявания.

Загубата на тегло зависи от правилното и точно прилагане на хранителна програма. Въпреки това, някои изследвания показват, че със стомашния балон може да се постигне до 35% загуба на излишното тегло в период от 6 месеца.

Регулируем стомашен пръстен

Стомашен пръстен - Гастрален пръстен

Регулируемият стомашен пръстен е направен от много гъвкав биосъвместим силикон, който може да се регулира посредством клапан, поставен под кожата (подкожно). Поставянето на регулируем гастрален пръстен става в горната част на стомаха, лапароскопски, чрез три малки дупки от по няколко милиметра.

Методът регулируем стомашен пръстен има за цел да създаде един малък участък в стомашното дъно с капацитет от 15-20 гр., но който не е напълно изолиран от останалата част на стомаха. По този начин, стомахът приема формата на несъразмерен пясъчен часовник и така засищането настъпва с малко количество храна, коята бавно прониква в по-ниската, основна част на стомаха и в последствие и в останалата храносмилателна система.

Това е най-простия и най-малко инвазивен метод, тъй като не влияе на цялостта на стомашно-чревния тракт и няма анастомози, като по този начин намалява следоперативните усложнения на по-малко от 1%. Приложението му е обратимо и дава възможност за регулиране на пръстена в зависимост от нуждите на пациента. Изисква минимално време за поставяне и само 24 часа хоспитализация.

Към недостатъците се включва възможността за увреждане на оперативността на пръстена. Въпреки че непосредствените усложнения са почти нулеви, все пак те включват ерозия на стомашната стена, плъзгане на стомаха през пръстена (изплъзване) и разширяване на хранопровода, като всички се третират с относително прости процедури. Изплъзването изисква лапароскопска хирургична намеса и ново позициониране на пръстена, с престой в болницата от около 24 часа.

Ерозията на стомашната стена се третира с гастроскопия и отстраняване на пръстена, с възможност за ново позициониране след около един месец. За езофагеалната дилатация се изисква разхлабване на пръстена. Ако усложненията продължават или се появят за втори път, тогава е по-правилно трансформирането на методиката в ръкавна гастректомия. Въпреки, че този метод е показен предимно за пациенти със затлъстяване, някои изследвания показват, че и хора с ИТМ между 30-35 могат да се подложат на оперативно поставяне на стомашен пръстен с отлични резултати, включващи както загуба на тегло, така и подобряване на общото здравословно състояние. Също така, този метод би могъл да бъде решение за пациенти, при които прилагането на други хирургични техники е невъзможно, поради висок риск.

Ръкавна гастректомия - sleeve gastrectomy

Ръкавна гастректомия - надлъжна гастректомия

Ръкавната гастректомия е известна и като надлъжна гастректомия. Става въпрос за една модерна, безопасна и ефективна бариатрична хирургична техника, при която лапароскопски се отстранява по-голямата част от стомаха. Интервенцията се нарича още - ръкавна резекция на стомаха. Частта от стомаха, която остава, прилича на удължена тръба, чийто капацитет не надвишава 150-300 мл. Тази необратима хирургична интервенция (ръкавна гастректмия) се извършва под обща анестезия и отнема около един до два часа. Престоят в болницата не надвишава 4 дни и пълното възстановяване може да отнеме няколко седмици.

Към предимствата на ръкавната гастректомия се включва премахването на стомашното дъно, което произвежда близо 65% от хормона грелин, който е апетитосъздаващ.

Препоръчва се при пациенти със затлъстяване, при които са налице или не съпътстващи здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло, като хипертония, диабет и висок холестерол, но също така и на хора, които не могат да следват програмата от прегледи, които се изискват от другите хирургични техники. Благодарение на извънредната сигурност, която предлага (усложнения < 2%), методиката е подходяща дори и при по-възрастни хора или при пациенти с тежка здравна анамнеза. Загубата на наднорменото тегло може да достигне до 75% още през първата година.

Най-сериозното усложнение е изтичането на стомашен сок, поради постоянното му отделяне от стомашната лигавица, което се третира чрез консервативно лечение с парентерално хранене и престой в болницата в продължение на 10-15 дни. В редки случаи може да се наложи повторна опериране.

Гастрална пликация - gastric plication

Гастрална пликация

Гастралната пликация принадлежи към рестриктивните видове операции и се смята за извънредно безопасна. Извършва се лапароскопски и продължителността на операцията е около 1 час, а времето за хоспитализация не надвишава 2 дни. Крайният резултат прилича много на този при гастралния ръкав, без обаче да се отстранява част на стомаха, а само се вгъва.

По-конкретно, частта на стомаха, която се нарича голяма кривина се нагъва и помества в останалия стомах, като така се ограничава капацитета му.

Тази техника е по-малко ефективна в сравнение със стомашния ръкав, тъй като не намалява нивата на хормона грелин в човешкия организъм, защото не се отстранява стомашното дъно, където той се произвежда. Така че, съществува риск от рецидив на затлъстяването.

Поради отскорошното практикуване на техниката - Лапароскопска Стомашна Пликация (от 2008 г. насам), няма научно статистически данни за трайната загуба на тегло, за усложненията и за подобряването на здравните резултати при пациентите за повече от 2 години.

Въпреки това, от първите резултати се вижда, че стомашното вгъване евентуално би могло да бъде единственото решение при пациенти, които неуспешно са се подложили на операция чрез ръкавна гастректомия, дали поради разтягане или защото е била оставена прекалено голяма част от стомаха, поради хирургична грешка.

Също така, гастралната пликация може да бъде решение за тези, които са загубили тегло след поставяне на стомашен пръстен и сега искат да го отстранят и да запазят намаленото си телесно тегло.

Същото се отнася и за тези, които са претърпели стомашен байпас и са възвърнали част от загубеното тегло, поради разширяване на стомаха (дилатация). В този случай, отново техниката гастрална пликация е най-подходящия избор за останалата част от стомаха.