• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Смесени хирургични техники

Смесени хирургични техникиСмесените хирургични техники съчетават рестриктивната техника с малабсорбция. В тази категория на бариатричната хирургия принадлежат стомашния байпас с дуоденален суич и билиопанкреатичния байпас.

Изборът на техника трябва да бъде направен съвместно с лекуващия хирург по затлъстяване и зависи от много фактори, които са свързани с начина на живот и характера на пациента.

Стомашен байпас - Gastric bypass

Чрез термина стомашен байпас или bypass се описват различни видове стомашно-чревни деслокации, като стомашен байпас с къс Roux-en-Y, стомашен байпас с дълъг Roux-en-Y и билиопанкреатичен байпас. Този смесен тип хирургична техника е предназначен за намаляване на приеманата храна, когато други методи са неефективни. Тази техника е подходяща за пациенти с тежка степен на затлъстяване и има успеваемост 86%.

При стомашния байпас с къс или с дълъг къс Roux-en-Y се зашива или по точно отделя горната по-малка част на стомаха и се изолира. Останалата част на стомаха и началната част на тънките черва се заобикалят и в резултат на това намалява количеството на приетата храна, като тя се усвоява частично. При билиопанкреатичния байпас, се заобикаля по-голямата част на тънките черва и се оставят в действие последните 50-70 см от тях. Така се постига значително ограничаване на приетите с храната калории и бързо намаляването на теглото.

Стомашният байпас (гастрален байпас) директно подобрява качеството на живот на пациента, не само защото се променя външния му вид, но и защото бързо се подобряват множеството здравни проблеми, от които страдат пациентите със затлъстяване. Към негативните страни се включва възможността за изплъзване, която се третира с парентерално хранене, но рядко изисква повторна операция. Също така, поради промяна във физиологията на човешкия организъм, пациентите които се подлагат на стомашен байпас се налага да приемат хранителни добавки на калций, желязо и витамини за останалата част от живота си.

Относно билиопанкреатичния байпас е важно да се отбележи, че представлява една агресивна техника, която се извършва в една фаза, и поради сериозните усложнения, към които се включват анастомозната язва, синдрома на дъмпинг (дискомфорт, гадене, изпотяване, слабост и отпадналост поради бързото преминаване на храната от стомаха в тънките черва), на практика често се заменя с билиопанкреатично отклонение с дуоденално изключване.

Mini стомашен байпас - Една революционната модификация на класическия стомашен байпас!

Гастралният байпас е най-радикалната бариатрична интервенция, чрез която се осъществява свиването на стомаха и червата и същевременно намалява отделянето на апетитообразуващите вещества (грелин). Конкретната техника намалява както количеството на поетата храна, така и абсорбцията ѝ.

Една нова модификация на стомашния байпас, мини гастралния байпас (байпас с анастомоза на стомаха към червата), прави операцията по-проста, с по-малка заболеваемост и по-кратка хоспитализация, в сравнение с класическия байпас. Ефективността на интервенцията остава обаче на същите високи нива. Следователно, мини стомашния байпас е предназначен за пациенти, които трудно губят килограми, имат глюкозна зависимост или са диабетици, или при пациенти които вече са претърпели ръкавна гастректомия и са си възвърнали загубените килограми. Това е една специална хирургична операция, която, при определени условия, аз силно препоръчвам.

Билиопанкреатично отклонение с дуоденално изключване

Представлява една от най-сложните бариатрични операции, но същевременно и най-ефективната. Комбинира ограничаване на приема на храна с малабсорбция. Ограничаването се постига чрез намаляване на капацитета на стомаха, чрез вертикалното му разделяне. Хирургът премахва 85% от стомаха, който приема формата на банан.

Всъщност това е вариант на билиопанкреатичен байпас с тази разлика, че с конкретната техника остава непроменена по-голямата част от стомаха, включително и пилорния клапан, който регулира освобождаването на съдържанието на стомаха в тънките черва. Интервенциите, които водят до малабсорбция, ограничават количеството на калориите и на хранителни вещества, които тялото усвоява. При тази операция малабсорбция се постига чрез регрупиране на тънките черва, така че, да се отдели потока на храна от потока на жлъчната и панкреасната течност. Храната и храносмилателните течности си взаимодействат само в последните няколно сантиметри от червата, така че да се постига малабсорбция.

Чрез билиопанкреатичното отклонение с дуоденално изключване се ограничава количеството на поетата храната, но то все пак остово много по-голямо в сравнение с други бариатрични операции. Съгласно изследванията, този метод се оказва по-ефективен отколкото стомашния байпас. Загубата на тегло, която се постига, надвишава 80-90%.

В някои случаи се препоръчва да се извърши операцията на два етапа. В първата фаза пациентът е подложен на операция с гастрален ръкав и във втората - с дуоденално изключване.

Основни предимства на този метод за лечение на затлъстяването са голямата загуба на тегло с малък шанс за повторното му връщане, значително по-малкото изтичания и симптоми на синдрома дъмпинг, но и на анастомозната язва.

Недостатъците са липсата на витамини, желязо и калций, както и необходимостта от приемане на хранителни добавки за цял живот, синдрома на периодична диария, лошата миризма на изпражненията и образуването на газове (къркорене).