• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Предоперативна и постоперативна грижа

Предоперативна и постоперативна грижаРешението на един пациент да се подложи на операция за затлъстяване не трябва да се взима с ръководещ фактор желанието за бързо справяне със проблема, но само след зрял размисъл. За целта е необходимо да се промени отношението към темата за храненето и начина на живот. Загубата на тегло се базира на отдадеността към целта, на желанието да се промени отношението и възприятията свързани с храната. За това, пациентът може да се нуждае от подкрепата на психолог, който да му помогне да се отървете от погрешните навици, от стреса, от депресията и да му предложи помощ и подкрепа в стремежите му. В същото време, за да се постигне загубата на тегло е важен приносът на диетолог, който постепенно да оформя специални диетични програми в съответствие с процедурата, която е била избрана.

Предоперативните прегледи на пациенти, които предстои да се подложат на която и да е от бариатричните хирургични техники включват изследване на сърдечната и дихателната функция, и общи кръвни изследвания.

Смесен тип хирургични техники и гастрален ръкав

На пациенти, на които им предстои да се подложат на смесен тип хирургични техники и на гастрален ръкав се препоръчва:

» Прилагането на конкретна хранителна програма с цел загубата на 5-10 % от теглото, за да се гарантират по-високи шансове за успех на операцията и намаляване на усложненията.

» Избягване на алкохол в продължение на 48 часа

» Преустановяване на пушенето, за да се постигне по-бързо възстановяване на пациента и да се предотвратят следоперативните усложнения, като пневмония и тромбози. Ако окончателното прекратяване на пушенето е невъзможно, препоръчва се въздържане от тютюнопушене поне един месец преди и един месец след операцията.

Особено против пневмония и за по-бързо изчистване на упойката от организма, предоперативно се извършва курс на обучение от упражнения за диафрагмално дишане и кашлица, както и упражнения, за да се подпомогне ранното мобилизиране на пациента.

В случай че, пациентът взима антикоагулантни лекарства, аспирин, aspirin protect и sintrom, се налага да ги прекрати една седмица преди операцията, а пероралните контрацептиви трябва да се прекратят един месец по-рано.

Постоперативно, пациентите чувстват подуване на корема и болка в продължение на няколко дни, които могат да бъдат лекувани с предписание на болкоуспокояващи.

Диетата им през първите две седмици се състои единствено от течности, които трябва да се консумират бавно. Ястията са от 6 до 8 дневно, като не надвишава всяко едно от тях 150 гр (байпас) или 300 гр. (ръкав).

Необходимо е да се избягват сладките напитки в продължение на 15 дни.

През следващите четири седмици постепенно започва приемането на полу твърди и по-късно на твърди храни. Броят на храненията се намалява от 4 до 6 и се избягват мазните и сладките храни .

Необходимо е да се потърси медицинска помощ в случай на поява на постоянна висока температура, повръщане и диария, които се задържат за повече от 24 часа, и в случай на тежка коремна болка, която не изчезва след преминаването на 4 часа. Препоръчителна е ежедневна разходка от по 30 минути и избягване на интензивни гимнастически упражнения и вдигане на тежести.

Първият следоперативен контрол се извършва един месец след операцията. През първата година пациентът трябва да посещава своя лекар на всеки три месеца, а през втората година на всеки 6 месеца.

Към лабораторните изследвания, на които се подлага пациентът след операция с малабсорбция, наред със другите, се включва и контролиране на липсата на витамини, желязо и калций и се предписва приемането на хранителни добавки, което се прилага за цял живот.

Гастрален пръстен

Пациентите, които се подлагат на поставяне на гастрален пръстен ще трябва да свикнат да приемат твърди храни постепенно, подобно на всички операции за отслабване. Първите две седмици от диетата храненето се ограничава в течна форма, през следващите две седмици се включват полутвърди храни и в последствие твърдите храни.

Важно е след хирургичната намеса пациентите да ядат бавно, да дъвчат добре храната и да спрат когато се почувстват сити, в противен случай може да се предизвика гадене и повръщане. Тъй като личните преживявания по отношение на вида, количеството и времето на хранене се различават, пациентът трябва да внимава какво чувства и как тялото му реагира при консумацията на различни храни в различни моменти.

Първото наместване на пръстена (настройка) ще стане 4 седмици след операцията и ще последват още от 4 до 6 настройки пред първата година. Настройките са безболезнени и се извършват по време на посещението ви в клиниката.

Интрагастрален балон

След поставянето на стомашния балон, количеството храна, което се приема, трябва де е малко, без никакви специални ограничения спрямо вида на храната, освен през първите 4 дни, по време на които, трябва да се приемат течни храни. Възможно е да се наблюдават стомашни разстройства, които се лекуват с антиеметици и аналгетици, предписани от хирурга. Комуникацията с него е наложителна, ако симптомите не отшумят в продължение на четири дни.

Преяждането причинява гадене и повръщане, симптоми които не трябва да се считат за безвредни, тъй като може да доведат до прекомерна болка. В някои случаи при пациенти се наблюдава гастроезофагеална рефлуксна болест, която се лекува с приемане на антиеметици. Рядко, при пациента може да се появи диария, която изисква медицинска оценка и евентуално лечение, ако се задържи за повече от два дни.