• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Стомах

СтомахСтомашните заболявания са много и тези които са свързани с приема на храна първоначално се лекуват с консервативни методи, тоест с промяна на диетата и с приемане на лекарства. В много случаи обаче, намесата на хирургията е най-подходящото решение за окончателното справяне с болестта. С помощта на лапароскопската и роботизираната хирургия интервенциите на стомаха имат отлични резултати, с възможно най-малък дискомфорт за пациента.

Най-често срещаното заболяване на стомаха е гастроезофагеалната рефлуксна болест, един сериозен здравен проблем, който ако не се лекува може да доведе дори до рак. Както проличава от определението, в тази ситуация съдържанието на стомаха се качва обратно в хранопровода с възвратно-постъпателно движение, за което основна причина е неизправност в долния езофагеален сфинктер, представляващ мускул между хранопровода и стомаха. Функцията на езофагеалния сфинктер е като клапан, който има за задача да се отпуска само по време на поглъщане но храната, за да позволи влизането ѝ в стомаха. Неизправността на езофагеалния сфинктер обикновено се дължи на наличието на хиатална херния, на затлъстяване или на неправилни хранителни навици. Поради причиняването на хроничен дисбаланс на рН в хранопровода, от киселото съдържанието на стомаха, могат да се предизвикат езофагит, пептични язви, доброкачествени тумори и Баретов езофагит, които в последствие могат да доведат, макар и рядко, до рак. Симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест включват парещи гръдни киселини, болки в гърдите, кашлица, оригване, чувство на тежест и лошо храносмилане.

Първоначалното лечение на заболяването включва промяна в хранителните навиците и примане на лекарства. Хирургичното лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест е фундопликацията, която се извършва лапароскопски и при изпълнението ѝ се постига възстановяване на хиаталната херния и създаване на нов клапан на долната част на хранопровода.

Друга често срещана болест на стомаха е дуоденалната язва, която винаги е доброкачествена. В 80% от случаите се причинява от бактерията Хеликобактер Пилори, докато останалите 20 % са в резултат от други фактори, като например приемането на различни лекарства или стреса. Симптомите са болка, лошо храносмилане и повръщане, които са на периоди от ремисия и обостряне. Въпреки това е възможно за един пациент да е носител на Хеликобактер Пилори без никакви симптоми. Лечението на дуоденална язва става чрез лекарства, а оперативното лечение е необходимо само в случаите, когато има усложнения, като стомашно-чревното кървене и перфорацията на дванадесетопръстника са най-често срещаните сред тях.

Важно е да се отбележи, че язвата на дванадесетопръстника не бива да се бърка със стомашната язва, която не винаги е доброкачествена. Ако след биопсията се доказва, че язвата е доброкачествена, тогава тя се третира консервативно с приемането на медикаментозно лечение. Но ако биопсиите покажат злокачествено заболяване или ако язвата не се лекува, въпреки лекарствата, тогава се изисква хирургична намеса.

Стомашните дивертикули, псевдодивертикулите, лейомиомите, липомите и полипите са доброкачествени тумори, които са рядко срещани, въпреки че в днешно време се появяват все повече и по-често. Причините за образуването им са неизвестни, като в по-голямата си част те не предизвика симптоми и се откриват случайно. Въпреки това, не е изключено да предизвикат гадене, повръщане, засищане и болка, ако се обострят. Дали симптоматични или асимптоматични, доброкачествените тумори се лекуват хирургично, за да се изключи, посредством хистологичното изследване, възможността за злокачествено образувание, да се избегне трансформация им в злокачествен тумор и да се предпази пациента от многократните гастроскопии, необходими за редовното им оценяване.

Изрязването се извършва лапароскопски, когато хирурга има достатъчен опит, и операцията се планира предварително, за да се намалят следоперативните усложнения.

Рак на стомаха е шестия най-често срещан рак при мъжете и осмия при жените. Според проучвания, появата му показва прогресивно намаление от началото на миналия век, като в развитите страни достига до 73%, но за съжаление повечето случаи днес се откриват в по-централните части на стомаха, факт който ги прави по-агресивни. Причините за тази промяна от периферната област на стомаха (антрума) към по-централната част, макар и не установена, се смята, че се крие в затлъстяването, гастроезофагеалната рефлуксна болест и пушенето.

Над 90 % от случаите започват от жлезите на вътрешната стена на стомаха и за това се наричат аденокарциноми. За възникването на рак на стомаха причините са бактерията Хеликобактер Пилори, вирусът на Епщайн-Бар, аденоматозните полипи на стомаха, атрофичния гастрит, пернициозната анемия и хранителните навици (прекомерната консумация на натрий, храни съдържащи консерванти, сушени меса, туршии, пушени и приготвени на скара меса). В ранните етапи ракът не проявява тежки симптоми. Но в напреднали случаи, пациентът страда от болка, кървене и загуба на тегло. Единственото лечение на рака на стомаха е операцията, която включва пълната или полупълната гастректомия, в зависимост от локализацията на тумора, и отстраняването на по-голямата част от оментума и на лимфните възли. Извършва се лапароскопски или с робот, за постановяване на заболяването и може да се преобразува в отворена хирургична операция, ако това е необходимо. Изборът да се извърши отворена хирургична операция се взима само при пациенти с обширни метастази.