• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Лапароскопска хирургия на херния

Хирургия на хернияХерния се нарича пролапс, т.е. приплъзване на част от коремен орган през вроден или придобит дефект на коремната стена. На латински, hernia означава буквално - разкъсване, спукване. Наличието на херния е лесно забележимо от пациента, който (когато е в изправено положение) забелязва една издатина (изпъкналост) в засегнатата зона. Издатината първоначално се подава и изчезва, когато пациентът легне или натисне мястото. Понякога, хернията е придружена от дискомфорт, понякога от болка, която става все по-интензивна при вдигане на тежки предмети, при кашляне или след продължително стоене прав. Когато болката става интензивна, остра и устойчива, е възможно да бъде причинена от притискане, което изисква незабавна хирургична намеса за предотвратяване на исхемия и некроза на червото. В този случай, наложително е да се осъществи директна комуникация между лекар и пациент, защото всяко забавяне може дори да застраши живота му.

Епигастрална херния - Лапароскопия
Епигастрална херния
Епигастралната херния се причинява от отслабване на тъканите между мускулите, разположени в гръдната област от гърдите до пъпа, която се нарича бяла линия. Поради тази причина ...
Прочетете още
Пъпна херния - Лапароскопия
Пъпна херния
Пъпна херния наричаме откриването на пъпния ринг и пролапс на коремните вътрешности, т.е излизане на коремни органи през пъпния пръстен. Истинските пъпни хернии се появяват по-често ...
Прочетете още
Ингвинална херния
Ингвинална херния
Това е най-често срещаната форма на херния и особено при мъжете. Дължи се на пролапс на някакво чревно витло или друг орган в корема, през вътрешния отвор на ингвиналния канал (наклонена ...
Прочетете още
Феморална херния
Феморална херния
Става въпрос за херния, която се появява под слабините, до горната част на бедрото, една област между корема и бедрото, и представлява висцерален пролапс през бедрения пръстен. Появата ...
Прочетете още
Спортна херния
Спортна херния
Синдромът на увреждане на слабините или спортната херния се среща предимно при професионални спортисти, предимно мъже, и често е фактор за временно преустановяване или изоставяне на ...
Прочетете още
Следоперативният херния
Следоперативният херния
Тази херния настъпва след отворена хирургична намеса. Пролапс на стомашния орган става през разреза от предишна операция, поради непълно зарастване на раната или поради прогресивно ...
Прочетете още

Хернията може да съществува по рождение или да се появи като резултат от различни фактори, например - от натиск върху коремната стена, от хронична кашлица, запек, затлъстяване, бременност или занимание с физически дейности, които изискват често вдигане на тежко. Също така, може да бъде причинена след травма или операция.

Видове хернии

  • Епигастрална херния
  • Пъпна херния
  • Ингвинална херния
  • Феморална херния
  • Спортна херния
  • Следоперативна херния

Окончателното третиране на херния се извършва само по хирургичен път, тъй като не съществуват консервативни методи за лечение. Временно ползване на превръзка на хернията се препоръчва само в случаите, когато това е необходимо с цел - забавяне (отлагане) на хирургичното лечение, защото има риск от образуване на съединителна тъкан около хернията, който прави по-трудно последващото оперативно лечение.

Начини за лечение на херния

  • Конвенционална херниопластика - отворена операция
  • Лапароскопска херниопластика - безкръвна операция

Идеалният хирургически метод за третиране на херния е лапароскопският (наричан лапароскопия на херния или безкръвна операция на херния), по време на който се поставя хирургична мрежа върху засегнатото място, посредством оразмерени отвори от по само 5 милиметра.

Много малкият размер на разреза елиминира кървенето, тежката следоперативна болка и продължителният престой на пациента в болницата, който не надвишава 24 часа. Освен това, лапароскопската методика превъзхожда отвореното хирургично лечение на хернията, поради всяко отсъствие на постоперативни възпаления и инфекции и намаляване на вероятността от повторно появяване на хернията на по-малко от 1%.

Предоперативно, пациентът се подлага на обикновени сърдечни, дихателни и кръвни тестове. Ако преди това е приемал антикоаголанти или аспирин, тогава се спира вземането им около 5-7 дни преди операцията.

Лапароскопската операция на херния се извършва с епидурална анестезия или под обща анестезия и пациентът може да се върне у дома веднага след като е в състояние да ходи, в повечето случаи в рамките на същия ден. Връщането му към ежедневните дейности става в рамките на няколко дни.

Постоперативната болка е обикновено лека и се третира с прости аналгетици. Както бе споменато по-горе, възможността за поява на усложнения е изключително рядка, но в случай че все пак се появят, те се лекуват лесно консервативно, като се вземат лекарства. Пациентът трябва да се обърне веднага към хирурга, в случай се е налице кървене, температура, треска, силно подуване на корема, гадене или повръщане. Повторният преглед се извършва 10-15 дни след операцията.

Д-р Сотирис Габриел е специалист в лапароскопския метод на лечение на херния, наричан лапароскопия. Специалист хирург е още в хирургия на затлъстяване, онкология, храносмилателна система, жлези с вътрешна секреция. Dr. Sotiris Gavriil има повече от 18 годишен опит като хирург. Той е един от основателите на МБАЛ Медлайн в Пловдив, България, началник на хирургичното отделение в болница "Докторс Хоспиталс" в Атина, Гърция, имаща клон и в Тирана, Албания, един от водещите специалисти в Европа в терапията на наднормено тегло, направил повече от 26 000 операции на пациенти.