• ελληνικά⁄Гръцки
  • English
  • Shqiptar

Щитовидна жлеза

Щитовидна жлезаЩитовидната жлеза е най-голямата жлеза в човешкото тяло, намира се в предната част на врата, има тегло от около 20 грама и се състои от две части. Произвежда три хормона: тироксин (Т3) и трийодтиронин (T4), които регулират промяната на тъканите, и калцитони, който намалява нивата на калций в кръвта. Дисфункцията на щитовидната жлеза може да предизвика хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, оперативни заболявания, които не променят задължително морфологията на жлезата.

Тези заболявания се лекуват първоначално с медикаменти, за да се регулира секрецията до нормалните нива. Въпреки това, когато е невъзможно да се лекува с консервативни методи, окончателно решение предлага отстраняването на жлезата. Освен функционалните заболявания на щитовидната жлеза, съществуват и морфологични заболявания, които обикновено не влияат нейната функция. Дължат се на наличието на единични или множество възли (сферични нодули ), които променят формата и размера на жлезата. Към тези заболявания принадлежат нодуларната и мултинодуларната гуша.

Най-често срещана е мултинодуларната гуша, лечението на която рядко е възможно с медикаменти. По конкретно, гушите, които пречат и притесняват дишането и преглъщането, тези които имат свръхпродукция на хормони и злокачествените, изискват оперативно лечение. Нодуларната гуша, характеризираща се с присъствието на един единствен възел в жлезата, който може да бъде доброкачествен, злокачествен или само обикнавенна киста. Накрая, ракът на щитовидната жлеза, макар и рядък, е най-често срещаният рак на жлезите с вътрешна секреция. Той се среща в 1-2% от общото население и обикновенно при жените. Неговите форми са папиларен, фоликуларен, медуларен и анапластичен рак, който представлява и най-агресивната форма на рак на щитовидната жлеза.

Заболяванията на щитовидната жлеза доста често изискват хирургичното ѝ отстраняване, особено след като до момента не съществуват достоверни надеждни диагностични методи, които биха могли да изключат наличието на карцином. Пълното отстраняване на жрезата (тиреоидектомия) е деликатна операция, която изисква знания, опит, сръчност и умения и абсолютното внимание на хирурга, за да се избегне нараняване или увреждане на други органи, като на хранопровода, сънните артерии, паращитовидните жлези и т.н. Препоръчва се в случаи на голяма гуша, която пречи и притеснява дишането или преглъщането и при мултинодуларна гуша, която не се третира с фармацевтични продукти, при токсична гуша поради повишен риск и в случай на възелчета, които растат, въпреки лечението или когато има съмнение за злокачествено заболяване. Тиреоидектомията се извършва чрез напречен разрез от 3-4 см на врата, с използване на специални лазерни устройства и ултразвук, за да се постигне безкръвно отстраняване на жлезата. Операцията приключва с пластика на кожата, за най-добър естетичен резултат. Потенциалните усложнения са ограничени до хипокалцемия, който се третира с временно приемане на калциеви добавки, и до пресипналост, която затихва след няколко дни, освен в редки случаи. След операцията, пациентът трябва да вземе до живот синтетични хормони на щитовидната жлеза. Предоперативно се проверява дихателната и сърдечната функция на пациента и се извършва хематологичен и хормонален контрол. Спиране на тютюнопушенето е съществено важно поне 48 часа преди операцията. Постоперативната болка и скованост на врата, които траят няколко дни, се лекувт с прости аналгетици. Също така, през първите няколко дни пациентът ще трябва да спазва диета с меки храни, поради трудност при преглъщане, която обаче бързо се възтановява. Причини за контакт с хирурга е наличието на болка, зачервяване и изтичане от разреза, симптоми, дължащи се вероятно на инфекция на раната.

Продължителността на операцията е около два часа, хоспитализацията не надхвърля един ден и оперираният пациент може да се върне към своите дейности, в рамките на няколко дни.